Artsen adviseren deze sporten

Schommelingen in huwelijk betekent schommelingen in gezondheid
november 2, 2017
We lopen te lang door met onze fysieke klachten
december 12, 2017
 

Eindeloos wandelen? Intensieve oefeningen op de yogamat?

 
 

Volgens wetenschappers van Harvard Medical School bestaan er veel betere oefeningen voor je lichaam.

De wetenschappers beschrijven 5 beweegvormen die het meest effectief zijn voor spieropbouw, gewichtsverlies, hartgezondheid en vertraging van het verouderingsproces. Volgens de onderzoekers zijn dit ideale beweegvormen om mee te starten.

 

Vijf beweegvormen

ZWEMMEN

Dit is de ideale work-out. Zwemmen is niet alleen goed voor alle spieren in je lichaam, maar ook voor je hart en ter bescherming van de hersenen tegen aftakeling. Regelmatig 30 tot 45 minuten zwemmen helpt ook nog tegen depressie en het vermindert stress!

TAI CHI

Tai chi is een Chinese gevechtskunst die vooral uit vloeiende bewegingen bestaat. Focus en ademhaling zijn belangrijk. En iedereen kan het! Tai chi is erg goed voor oudere mensen vanwege de aandacht voor evenwicht.

KRACHTTRAINING

Volgens de onderzoekers kun je hierbij een korte reeks van oefeningen met zwaardere gewichten doen of een langere reeks met lichtere gewichten. Blijf je liever van de gewichten af? Dan kun je je aan een HIIT-training wagen. Hierbij doe je telkens korte reeksen van intensieve oefeningen zoals burpees, lunges en planking. Dat is niet alleen goed voor spieropbouw, maar ook voor hart en bloedvaten.

WANDELEN

Heel wat studies tonen aan dat zelfs een halfuurtje wandelen al een positieve invloed kan hebben op lichaam en geest. Zo helpt het bij oudere mensen geheugenverlies tegengaan. Aan wie niet vaak sport, raden artsen aan om te beginnen met tochtjes van 10 à 15 minuten en zo op te bouwen naar wandelingen van 30 à 60 minuten.

KEGELOEFENINGEN

Deze oefeningen zijn met name om de bekkenbodemspieren te trainen. Voor zowel vrouwen als mannen zijn deze erg belangrijk. Als we ouder worden verslappen de spieren rondom baarmoeder, blaas, dunne darm en rectum. Je traint ze door telkens 2 à 3 seconden in een reeks van tien je bekkenbodemspieren in te trekken.

Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel niet en neem contact op met de fysiotherapeuten van Medivisie.