Effecten en indicaties van medical taping

Manieren om koel te blijven deze sportzomer
juli 3, 2018
Fysiotherapie net zo effectief als meniscus operatie
oktober 9, 2018
 

Wanneer medical taping toepassen?

 
 

Bij Medivisie wordt de tape soms als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De cliënt/sporter zal niet sneller genezen, maar het weefsel kan beter regenereren doordat bepaalde processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel opheffen.

De liftende werking van de tape

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat medical taping een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Je ziet op de tape kleine golfjes liggen; dit worden convolutions genoemd. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert vaak direct. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt en daardoor ook diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

 

Indicaties

Indicaties voor medical taping zijn:

(Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten. Stimuleren van hypotone spieren en inhiberen van hypertone spieren. Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (hierbij kun je denken aan RSI, tennis- of een golfarm). Preventief om spieren en gewrichten te beschermen bij overbelasting. De beweeglijkheid van een gewricht verandert direct bij juiste toepassing. Reduceren van ontstekingen. Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen. Er zijn speciale technieken voor het behandelen van lymfoedeem en hematomenn (vraag hiervoor naar onze oedeemtherapeut Jaime van Alfen). Correctie van de lichaamshouding of standsverandering van een gewricht. Direct invloed op de pijn. Bestrijding van (spannings) hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.

Onze therapeuten zijn allen gespecialiseerd in het aanleggen van medical taping. Indien u vragen heeft over bovenstaande kunt u contact opnemen met één van onze therapeuten