Hardlopen gunstig bij werkgerelateerde vermoeidheid

Met de auto op vakantie? Lees deze tips!
juli 6, 2017
Wapen jezelf tegen de herfstdip
oktober 24, 2017
 

Hardlopen werkt goed bij werkgerelateerde vermoeidheidsklachten

 
 

Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. 200 proefpersonen werden verdeeld over 2 groepen. De ene groep ging 6 weken 3x per week 1 uur rustig hardlopen. De andere groep begon na 6 weken met hardlopen. Daarnaast werd er gekeken naar de relatie tussen lichaamsbeweging en burn-out in een langetermijnstudie onder ruim 2.000 werknemers.

Werkenden én studenten die 3x per week een hardloopsessie deden na 6 weken vertoonden minder vermoeidheidsklachten. Ook sliepen ze beter, maakten ze minder fouten en hadden ze minder moeite om inspannende taken te volbrengen dan de stilzitters. De hardlopers voelden zich na afloop van de 6 weken hardlopen beter in staat om hun werk te doen dan de controlegroep. Deze gunstige effecten hielden tot 12 weken aan.

 

Goedkoop en toegankelijk medicijn

De hardlooptherapie werkte alleen voor werknemers die de hele 'kuur' afmaakten. In een andere studie zag men dat deelnemers met meer werkgerelateerde vermoeidheidsklachten minder bewogen. Tegelijkertijd werd gezien dat mensen die meer lichaamsbeweging kregen juist minder werkgerelateerde vermoeidheidsklachten ervoeren. Hoewel het dus belangrijk is om regelmatig te bewegen bij vermoeidheid, zorgt dezelfde vermoeidheid ervoor dat het lastig is om dit te doen. Ook wijst dit resultaat op een vicieuze cirkel waarin vermoeidheid zorgt voor minder lichaamsbeweging en deze verminderde lichaamsbeweging weer tot meer vermoeidheid leidt en omgekeerd...

Hardlopen is dus een goedkoop en toegankelijk medicijn zonder negatieve bijwerkingen. Loop toch niet te snel van stapel! "Bouw het actiever worden langzaam op, zodat vermoeidheid niet toeneemt. Begin met bewegen op een lage intensiteit waarbij de ademhaling en de hartslag versnelt en praten nog mogelijk is. Zorg ook voor een dag rust tussen de hardloopsessies". (Bron: www.gezondheidsnet.nl)