Krachttraining voor jongeren met overgewicht

Fysiotherapie net zo effectief als meniscus operatie
oktober 9, 2018
Lymfetape en littekenbehandeling bij Medivisie Almere
januari 31, 2019
 

Afname van vetmassa in een jaar tijd

 
 

Jongeren met obesitas hebben baat bij krachttraining tijdens de gymlessen op school, gecombineerd met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zagen dat degenen die een jaar lang elke gymles vijftien minuten krachttraining kregen plus die informatiesessie, na afloop een gezondere lichaamssamenstelling hadden (een indicator voor metabole gezondheid) en waren actiever dan de controlegroep die geen aangepast programma volgde. Bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg deden mee aan de studie. De helft kreeg een aangepast programma (de interventiegroep), gegeven door eigen gymdocenten en mentoren na instructie door de onderzoekers.

Er is een programma samengesteld dat vooral voor jongeren met obesitas goed uit te voeren is. Zij hebben meer vet- en spiermassa, waardoor ze gemiddeld sterker zijn. Als je ze laat touwtrekken, denken anderen al snel: je wint vanwege je gewicht. Er zijn oefeningen aangeboden, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreken. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht.”

 

Unieke combinatie

Uit de psychologie is bekend dat mensen gemotiveerder raken als ze ergens goed in zijn én dat ze zich vergelijken met anderen. De combinatie van deze kennis met het puur biologische gegeven dat deze jongeren sterker zijn, maakt deze studie uniek. Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa. Dit verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op de lange termijn zou voortzetten. Ook was de afname van lichamelijke activiteit, die in deze leeftijdsfase veel voorkomt, stukken minder dan in de controlegroep. In de interventiegroep zag je jongeren in gesprek met elkaar concluderen dat ze bijvoorbeeld ook veel meer actieve minuten per week zouden hebben als ze met de fiets naar school kwamen. Die bewustwording kan kleine veranderingen teweeg brengen, met een groot gezondheidseffect op langere termijn.

 

Adviezen of oefeningen bij Medivisie

Ook bij Medivisie Almere is het mogelijk om in aanraking te komen met gerichte krachttraining en adviezen omtrent training. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.