Met de auto op vakantie? Lees deze tips!

Oefenen bij chronische duizeligheid
juni 26, 2017
Hardlopen gunstig bij werkgerelateerde vermoeidheid
oktober 19, 2017
 

Aanslag op je lichaam

 
 

Een lange autorit is altijd een behoorlijke aanslag op je lichaam. Vooral de onderrug krijgt het zwaar te verduren. De oorzaak kan een verkeerde afstelling van de stoel zijn of de zithouding.

Een goede autostoel beschikt gelukkig over verschillende verstel mogelijkheden voor een optimaal comfort. Een goede zithoogte zal de rug steunen. Zet je stoel naar voor of achter volgens je lengte en de afstand tot de pedalen. De stoel moet zo staan zodat je met je voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt. De hoofdsteunen kunnen hoger of lager gezet worden. Denk erom, ze hebben een belangrijke taak! Ze beschermen je tegen een whiplash.

 

Afstand hoofd en hoofdsteun

Let er bij het instellen van de hoofdsteun goed op dat de bovenkant van de steun gelijk is met de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter. Zijdelingse ruggensteunen komen met name van pas bij het bochtenwerk en een verstelbare lendensteun is geen overbodige luxe voor lange ritten. Wanneer je auto wat ouder is zijn er diverse hulpmiddelen te koop.

 

Tips en tricks

Ga rechtop zitten en positioneer het bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan. Houd het stuur met licht gebogen armen vast met de handen in de bekende ‘10 voor 2’ positie. Houdt de schouders laag en de handen ontspannen. De positie van het autostuur moet zo zijn dat je het hele dashboard goed kunt zien zonder je handen te verplaatsen.

Het is nooit goed om te lang in dezelfde houding te zitten. Stop daarom regelmatig om te ontspannen en wat oefeningen te doen. Verstel ook eens de stoel: wat meer rechtop of juist naar achteren.

- Ga een stukje wandelen.

- Maak kleine cirkels met je heupen.

- Hang voorover en probeer je voeten aan te raken.

- Voor de nek: draai je hoofd rustig een paar keer naar links en rechts en van voor naar achteren.

- Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen.

Na thuiskomst toch nog last van aanhoudende klachten aan nek, rug of benen? Loop hier niet mee door maar neem contact op met Medivisie. Wij zijn gedurende de zomervakantie elke dag geopend