Triggerpoint therapie bij hoofdpijnklachten

Oppervlakkige buikspieren actiever dan diepe spieren bij rugklachten
mei 4, 2018
Manieren om koel te blijven deze sportzomer
juli 3, 2018
 

Hoofdpijnklachten

 
 

Hoofdpijnklachten zijn tegenwoordig veelvoorkomende problemen bij mensen waardoor het dagelijks functioneren behoorlijk wordt beperkt. We krijgen steeds meer te maken met werkdruk (stress) en eenzijdig werk (computerwerk) wat deze klachten kan veroorzaken.

In de praktijk zien wij dat een groot deel van de hoofdpijnklachten ontstaat door een te hoge spanning in de nekspieren (spanningshoofdpijn). Deze spanning wordt veroorzaakt door triggerpoints.

Hoofdpijnklachten en triggerpoints

Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Bij deze vormen van hoofdpijn is de kans op triggerpoints het grootst. Als triggerpoints de oorzaak zijn van hoofdpijn is de kans groot dat dit gepaard gaat met nekklachten.

NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kan ontzettend goed behandeld worden met triggerpointtherapie (dry needling).

De triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze nekpieren. Hierbij kun je denken aan; overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat spierknopen tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

 

Behandeling van de klachten

Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie (dit valt binnen het domein van de fysiotherapeut en de fysiotherapeutische behandeling). Deze therapie is effectief in het bestrijden van hoofdpijnklachten. Deze techniek omvat het inbrengen van een 'droge' (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is dus geen klassieke acupunctuur.

Het verband tussen hoofdpijnklachten en klachten in nek/schouder en arm

In de praktijk zien we regelmatig hoofdpijnklachten die gepaard gaan met klachten in de nek en arm. Deze klachten lijken zijn oorsprong te hebben in de arm, maar de primaire oorzaak komt vaak vanuit de nek/schouder regio. In de behandeling is het belangrijk om dan juist op deze regio te richten in plaats van de arm. Ook veel voorkomende klachten die vaak veroorzaakt worden door nek-/schouderklachten zijn de tennisarm en carpaal tunnelsyndroom symptomen.

Binnen Medivisie is er langdurige kennis en ervaring opgedaan met dry needling en kunnen myofasciale klachten heel goed worden behandeld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.