Waarom is verkeerd zitten slecht voor je rug

Niet dieten maar nadenken !
januari 12, 2018
Hand- en polstherapie
februari 23, 2018
 

Wat gebeurd er met je rug als je verkeerd zit?

 
 

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven liggen tussen de op elkaar gestapelde wervels en zijn de schokdempers in de rug. Zij zorgen ervoor dat de kracht op de wervels niet te groot wordt. De schedel rust op de wervelkolom. Wanneer de druk op de wervels niet te groot is en gelijkmatig verdeeld wordt, is er niks aan de hand. Hier is de wervelkolom immers op gebouwd.

Wanneer we scheef of krom zitten, wordt de belasting aan één zijde van de wervelkolom meer en aan de andere zijde minder. Er ontstaat dus een piekbelasting aan één zijde van de wervels. Dit kan ervoor zorgen dat de tussenwervelschijf daar slijt (artrose of slijtage genoemd). Ook kan het leiden tot een uitstulping van een tussenwervelschijf, ofwel een hernia. Deze uitstulping kan vervolgens tegen een zenuw drukken met lichamelijke klachten als gevolg. Deze piekbelasting op de tussenwervelschijven moeten we dus zoveel mogelijk voorkomen.

 

Waar moeten we op letten tijdens het zitten?

1. Zorg dat je hoofd recht boven je wervelkolom staat.

De oren moeten één lijn vormen met de romp. Vaak zien we dat mensen het hoofd te veel naar voren laten zakken waardoor de piekbelasting aan de voorzijde van de wervels komt te liggen.

2. Span je buikspieren aan.

Door je buikspieren aan te spannen zit jij niet met een bolle boven rug. Dit zorgt ervoor dat de druk op de tussenwervelschijven gelijkmatig verdeeld blijft.

3. Kantel je bekken.

Door je bekken te kantelen kom je niet met een te holle onderrug te zitten.

4. Het beste is om zitten af te wisselen met bewegen!<p>

Om een correcte houding vol te kunnen houden, moeten je buik- en rugspieren voldoende getraind zijn. Dit kun je doen met rompstabiliteitsoefeningen (core-stability training). Hulp nodig voor deze oefeningen? Onze fysiotherapeuten kunnen u begeleiden bij de oefeningen.