Wapen jezelf tegen de herfstdip

Hardlopen gunstig bij werkgerelateerde vermoeidheid
oktober 19, 2017
Schommelingen in huwelijk betekent schommelingen in gezondheid
november 2, 2017
 

Dagen worden korter, kouder, natter en donker

 
 

Na de laatste mooie dagen moeten we er toch echt aan geloven. De herfst is begonnen. De dagen worden heel snel korter, kouder, natter en donker. Voor veel mensen aanleiding tot een somber gevoel of een herfstdip. Ga er niet tegen vechten maar pas jezelf aan!

Moeite met wakker worden nu het koud en donker is? Koop een wekker die naast geluid ook licht produceert. Zodra je iris licht vangt wordt het slaapverwekkende hormoon melatoline afgebroken en worden er stoffen geproduceerd waardoor je wakker wordt.

 

Overige tips

Kom voldoende buiten overdag. Maak een wandeling in de lunchpauze en pak wat vaker de fiets. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid, en dat hebben we nodig voor onze gezondheid. Wanneer je fysiek fitter bent kan je mentaal ook meer aan. Veel mensen hebben ondanks dat ze voldoende zonlicht pakken toch een vitamine D tekort. Overweeg je dieet aan te vullen met een supplement. Vitamine D is ook zeer belangrijk voor sterke botten!

Verruil de zomerse salades en vruchten voor stamppot, wild- en stoofpotten. Als je seizoensgroenten eet dan krijg je de juiste vitamines binnen. Bovendien zijn ze verser, beter van smaak en milieuvriendelijker.

De herfst is eigenlijk hét buitensportseizoen bij uitstek. Het wordt niet meer heet en vaak is het ook nog niet winters koud. Tijdens het sporten maken je hersenen endorfine aan. Je krijgt hierdoor een energieboost en het werkt tegelijkertijd ontspannend. Let er wel op dat je haalbare sportieve doelen stelt, want teveel willen presteren werkt overbelasting en blessures in de hand. Vraag je fysiotherapeut om advies!