Zilveren Kruis schrapt aantal verwijsbriefjes

Lymfetape en littekenbehandeling bij Medivisie Almere
januari 31, 2019
Spalken en handtherapie effectief bij duim artrose
juli 16, 2019
 

Patienten Zilveren Kruis en VGZ hebben geen verwijsbriefje meer nodig

 
 

Voor praktijken die wel een contract sloten met Zilveren Kruis (waaronder Medivisie Almere) was een verwijsbriefje voor deze behandelingen al sinds de invoering van Directe Toegang Fysiotherapie (DTF) niet meer nodig. Voor praktijken werkend zonder contract was deze drempel er wel.

Zilveren Kruis kwam afgelopen 7 juni met het nieuws dat vanaf 1 juni 2019 een verwijsbriefje voor ongecontracteerde praktijken niet meer nodig is. Ook VGZ bevestigde via social media dat zij niet langer een verwijzing vragen.

 

Het KNGF pleit al lange tijd voor het afschaffen van de verwijsplicht

Er zijn al verzekeraars die een bewijs van diagnose stelling voldoende vinden. Het KNGF vindt dit een stap in de goede richting. In de werkgroep 'Vermindering administratieve lasten' wordt gesproken over het ten algemene afschaffen van de vervanging van de verplichte verwijzing door een soort van vergewisplicht per 1 januari 2020. Als de fysiotherapeut een andere schriftelijke zekerheid heeft dat een patiënt een aandoening heeft die op de chronische lijst staat en die in het dossier opneemt, zou daarmee kunnen worden volstaan.