Fysiotherapie net zo effectief als meniscus operatie

Effecten en indicaties van medical taping
juli 18, 2018
Krachttraining voor jongeren met overgewicht
november 15, 2018
 

Fysiotherapie heeft het zelfde effect als een meniscus operatie en dus de voorkeur

 
 

Slijtage of scheur?

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 meniscus operaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten die wordt geopereerd (75%) is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Het is echter onduidelijk of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage. Uit onderzoek onder leiding van OLVG blijkt nu dat, ongeacht de precieze oorzaak van de klachten, een operatie in de meeste gevallen onnodig is en fysiotherapie de knieklachten kan verhelpen.

 

Wat nu?

In het OLVG wordt al langer op basis van eigen resultaten minder geopereerd. De resultaten van dit onderzoek moeten uiteindelijk ook leiden tot een landelijke afname van het aantal operaties. Daarnaast gaan we nog specifieker kijken welke kenmerken van een patiënt bijdragen aan het succes van fysiotherapie’, aldus van de Graaf. ‘Ook worden alle deelnemers uitgenodigd om na vijf jaar een röntgenfoto te laten maken. Hiermee willen we verder onderzoeken of de mensen in de operatiegroep sneller slijtage aan de knie vertonen. Tenslotte willen we een digitale keuzehulp ontwikkelen waarmee de patiënt samen met de zorgverlener een goede en passende keuze kan maken over de behandeling’.

 

Fysiotherapie bij Medivisie

Ook bij Medivisie Almere kunt u terecht voor fysiotherapie bij meniscusletsel of andere knieklachten. Heeft u vragen hierover? Neem contact op met één van onze medewerkers.